ONLY CONNECT TRONDHEIM 2025

Rosendal Teater

Velkommen til å oppleve Only Connect Trondheim mellom 10. og 12.april 2025!

Billetter og mer info her: https://nymusikk.no/festivaler/only-connect-trondheim-2025

For tredje gang vil festivalen kunne oppleves i Trondheim, og vi ha i år konsentrert festivalen i Østbyen, med festivalhub på Rosendal Teater. Årets festival byr på lokale, nasjonale og internasjonale aktører, helt ferske samarbeid og urframføringer av flere verk!
For første gang arrangeres også flere konserter for barn, samt lydvandring der publikum kan komme tett på lydene vi har rundt oss i hverdagen.
Only Connect er en internasjonal festival for samtidsmusikk, eksperimentell musikk og lydkunst. Festivalen har som mål å lage nye forbindelser mellom musikalske felt, kunstformer, musikere og komponister.

Torsdag 10.april
Heiða Karine Jóhannesdóttir Mobeck This Sonic Planet, installasjon. Installasjonen vil være åpen for publikum mellom 10.april og 11.april i tidsrommet 16-20, og 12.april i tidsrommet 12- 16 på Mezzaninen ved Rosendal Teater. Her kan man oppleve et lydverk i avslappa omgivelser, og man kan komme og gå som man selv vil.
This Sonic Planet er et av våre avslappa arrangement. Her kan publikum oppleve et kunstverk i avslappa omgivelser. Publikum kan komme og gå som de vil i tidsrommet installasjonen er åpen, og atmosfæren vil bære preg av ro og ettertanke. Avslappa konsept er støtta av Balansekunst.

Festivalåpning del 1, Lademoen kirke kl18.30
Ståle Storløkken - Solo Kirkeorgel
Nidaros Vokal og dirigent Ragnar Rasmussen Pollination (2020) av Stine Sørlie, Under den lysande himmelsens auge (2023) av Irene Adolfsen Wenæs med tekst av Jon Fosse og Immortal Grieg (2022) av Edvard Grieg, arrangert av Eva Holm Foosnæs
Verket «NERVR» for preparerte gitarer og objekter bygger videre på verkserien «Gitaren som elektroakustisk orkester» og framføres av 3 gitarister: Emil Storløkken Åse, Fredrik Rasten og Are Lothe Kolbeinsen.

Festivalåpning del 2, Rosendal Teater, sal 1 kl20.00
Duoen Natali Abrahamsen Garner (vokal & elektronikk) & Jennifer Torrence (slagverk), som med kombinasjonen av Garners stemme forlenget av elektronikk og Torrences’ unike slagverkoppsett, ønsker å skape en felles lydpalett hvor de kan utforske med stor ro og tydelig tilstedeværelse. Mark Knoop fremfører det audiovisuelle verket Waves of Crashing Blackness (2024) av Sam Salem أسامة سالم, Amund Åse Kvartett framfører utdrag fra det rykende ferske verket Talking to Friends (2025)


Fredag 11.april

Suppekjøkken, festivalutgave under Only Connect, Rosendal Kafé kl12-13.30
ØYA ~ lydstrømmer, Lademoen kunstnerverksteder (store prosjektrom) kl17.00
ØYA ~ lydstrømmer setter fokus på taktile og visuelle møter med lyd, noe som gjør det spesielt tilgjengelig for personer med nedsatt hørsel. I denne forestillingen aktiveres og beveges ulike naturlige elementer av lyd og utøvere. Med Konsept/ kunstnerisk team: Anna Thu Schmidt & Øyvind Brandtsegg Dansere: Anna Thu Schmidt & Tomas Vikeland Musikere: Øyvind Brandtsegg & Joel Vide Hynsjö

Billetter: NB! Gratis, men på grunn av plassbegrensning må man hente ut gratisbillett via hoopla


Effloresence (urfremføring) / Pip & Aksiom, Lademoen kirke kl18.30

Samtidsensemblet Aksiom og duoen Pip (Torstein Lavik Larsen og Fredrik Rasten) urframfører stykket Effloresence, komponert av duoen. Gjennom renstemt klang, støyelementer og dekonstruerte rytmer veves langstrakte forløp der musikken utfolder seg i spennet mellom stillstand og utvikling. Inspirert av hvordan fenomener i naturen samspiller på mikro- og makronivå, og med ulike årsaksforbindelser mellom seg, tvinnes lydlige lag tilsynelatende uavhengig av hverandre, men sammenstilles og synergerer i et lydlig økosystem.

Social Behaviour (urfremføring): Mimesis and desire av Henrik Hellstenius med Alpaca Ensemble
Rosendal Teater kl20.00
Social Behaviour er en musikkteaterforestilling/konsert som utforsker det komplekse i det sosiale; de personlige og offentlige relasjonene som er vanskelige, våre begjær etter å få det de andre har, utfordringen ved å se «den andre» og ikke minst vanskene med å samarbeide med mennesker man ikke forstår eller liker. Forestillingen veksler mellom musikalske, tekstlige og visuelle perspektiver. Verket er skrevet for Alpaca Ensemble.

Medvirkende: Peter Knudsen- video og lys, Henrik Hellstenius- elektronikk
Alpaca Ensemble v/Marianne Bauduoin Lie - cello, Else Bø- piano, Børge Brustad- fiolin, Elena Perales Andreu- klarinett, Jennifer Torrence- Perkusjon

Twittering Machines, Kathy Hinde (UK), Rosendal Teater (sal 2) 21:30
Kathy Hinde er en audiovisuell kunstner som er inspirert av atferd og fenomener som finnes i naturen og hverdagen uttrykt gjennom audiovisuelle installasjoner, performancer og komposisjoner som kombinerer lyd, skulptur, bilde og lys. Twittering Machines utforsker miljøhensyn ved å fokusere på nattergalen; en av de eneste fuglene som synger til oss om natten med sine vakre, men sørgelige sanger. Verket sentrerer seg om en vinylinnspilling av John Keats 'Ode to a Nightingale' oversatt til morsekode. Blippene og pipene fra morsekoden smelter sammen med spilledåser, fugleimiterte leker, syngeboller og andre gjenstander, alt samplet og manipulert live.

Lørdag 12.april
Rosendal teater – dagtid
Koheru- Alex Ventling/Nicolas Leitrø/Pekka Stokke, Rosendal Teater, sal 2 Kl11:30
Barne-og familiekonsert
KOHERU er en musikalsk audiovisuell opplevelse dedikert til havene våre.
Ledet av pianisten Alex Ventling, transformerer forestillingen undervannsverdenen til en fascinerende 360-filmvisning av lys og lyd. Publikum inviteres til å dykke inn og reise sammen med utøverne mens de navigerer gjennom spennende undervannslandskap.
Medvirkende: Alex Ventling – piano, synth og visuals, Nicolas Leirtrø – barytongitar og elektronikk, Pekka Stokke – live visuals og lys

Iridal av Nåtiden (Garner/Rasten/Gismervik) Rosendal Teater, Prøvesalen kl12.30
Barne-og familiekonsert
I denne konserten møter vi samtids- og improvisertmusikk, i aktivt samspill med enkle, virkningsfulle lydkulisser. Lyden og lyset kommer sammen og skaper fengslende, spennende rom, som åpner det kreative indre for unge ører. Lyden er fremmed, spennende, annerledes - instrumentene brukes på kreative og uvanlige måter og lydlandskapene er enkle, men rike. Et ungt publikum møter nye sanseinntrykk som lett fanger og tar en med inn i fantasiens verden.
Medvirkende: Natali Abrahamsen Garner - stemme, Fredrik Rasten - gitar, Jan Martin Gismervik - trommer.


Deep Listening Walk med Kathy Hinde, utendørs, kl15.00
Bli med Kathy Hinde på Deep Listeningvandring for å «tune» inn på lydene rundt oss på nye måter. Kathy forsterker lydene vi vanligvis ikke legger merke til og avslører lyder som vanligvis er utilgjengelige for menneskelig hørsel. Opplev de små lydene som sendes ut av små organismer som lever under vann og under bakken, zoom inn på lyder langveisfra, oppdag den elektromagnetiske lydverdenen og lytt fra et tres perspektiv. Lydbildet mikses live og overføres til trådløse hodetelefoner for en felles lytteopplevelse. Vandringen vil finne sted i området rundt Lademoen, Svartlamon og Nyhavna og varer i en time.
NB! Svært begrenset antall billetter!

Resonans Banquet (urfremføring), Aksiom&Holm,Butcher, Correia, Grigelionyte Rosendal Teater, sal 2 kl18.30
Resonans Banquet er et tverrfaglig samarbeid initiert av Klaus Ellerhusen Holm (NO) og Katherine Butcher (AU), utviklet sammen med Carlos A. Correia (PT), og med den tverrfaglige smakskunstneren Ieva Grigelionyte (LT/UK).
Klaus Ellerhusen Holms nye verk, Taste of Sound, vil bli urfremført av Aksiom og utgjør de lydlige elementene i Resonans Banquet – en omsluttende utforskning av lyd, visuell kunst og smak. Prosjektet utfordrer hvordan vi oppfatter og tolker sanselige opplevelser, med kuraterte smaksopplevelser av Ieva Grigelionyte i samarbeid med Butcher & Correia, som kombinerer visuelle og performative elementer.
NB!begrenset antall billetter!

SiTron Ti tiltak for sinfonietta (WP) av Inga Margrete Aas (Urfremføring) 20:30 Sal 1:
TEKST
Medvirkende: Robert Gyurjan - kontrabass, Marianne Bauduoin Lie - cello, Bergmund Waal Skaslien - bratsj, Eira B. Foss - projektor, Elga Akhaladze - fiolin, Espen Aalberg - perk, Else Bø - piano, Elena Perales Andreu Klarinett, Ane Fiskum Sunde - fløyter Rik De Geyter- dirigent


Kenneth Lien og Center of the universe- Snu hver stein, Rosendal Teater kl 22:00
DANSEFÆST!
Hvorfor finnes det så få kombinasjoner av norsk folkemusikk og elektronisk musikk? Er det fordi den er vanskelig å spille eller er kulturene forskjellige?
Men de siste årene har det skjedd ting, folkemusikken har tatt nye uante former: kanskje det ikke er så langt imellom tradisjonell dans og en kveld på klubb? Men hvordan kan man gjøre det her uten å "kick the burger" og ende opp som en parodi på begge sjangere? Lien og Center forsøker å svare på dette spørsmålet med plata Snu hver stein fra 2023; det å gå til bunns i materialet og å snu hver stein i jakten på noe felles for begge sjangere.
Alle låter og rytmer er tradisjonelle, det er også 808-trommene og 303-synthene fra house og techno, for dette er kanskje også en mer moderne folkemusikk?
Kenneth Lien: hardingfele, fele, munnharpe, seljefløyte, Jørgen Skjulstad: trommemaskin, synth, sampler


Only Connect Trondheim 2025 er støtta av: Norsk Kulturfond, Rosendal Teater, Trondheim Kommune, Trøndelag fylkeskommune, Balansekunst, DansiT, NTNU/Institutt for musikk og nyMusikk/Kraftverk

Samarbeidspartnere: Rosendal Teater, DansiT, NTNU/Instiutt for musikk, ImproDans Trondheim, nyMusikk, nyMusikk Bergen, Only Connect Stavanger 2025, museene/Arven

Arenaer: Rosendal Teater, Lademoen kunstnerverksteder, Dokkhuset Scene, Kunstrom Jakob

Kjøp biletter (nymusikk.no)

Se mer fra Rosendal Teater