8. Mai arrangement: “Kan det skje igjen?”

Litteraturhuset i Trondheim

USA har fått en president som forakter demokratiske spilleregler. I Europa får høyreekstreme partier, som åpent flørter med fascisme og hat mot minoriteter, støtte fra store velgergrupper. Vi er nødt til å spørre det utenkelige spørsmålet: Kan det skje igjen?

Kan fascismen igjen bli en eksistensiell trussel mot demokratiet og minoritetene våre? Hvordan bekjemper vi de autoritære kreftene som vokser frem - før det er for sent?

Det jødiske samfunn i Trondheim, Jødisk museum Trondheim, i samarbeid med Litteraturhuset i Trondheim, inviterer til foredrag og debatt i anledning frigjøringsdagen 8.mai.

På programmet:

18:00: Kampen mot fascismen - da og i dag.

Foredrag ved Jonas Bals, historiker og forfatter av bøkene “Våre kamper” og “Kampen fortsetter”. Han vil snakke om kampen mot fascismen og lærdommer som er aktuelle i dag. Foredraget tar utgangspunkt i historien til den jødiske familien Claes, som levde i Bals eget nabolag.

18:30: Skjulte jødiske liv.

Foredrag og samtale med Joanna Rubin Dranger, vinner av Nordisk råds litteraturpris i 2023. Hun vil snakke om sin nyeste bok, “Dolda judiska liv. ”

19:00 - 20:30: Panelsamtale: Kan det skje igjen?

Hvordan kunne fascismen og nazismen vinne så sterk oppslutning i forrige århundre? Hvilke faretegn ser vi i vår egen tid. Hvordan bør vi jobbe for at det aldri skal skje igjen?

I panelet:

Jon Reitan, historiker ved NTNU

Ingjerd Veiden Brakstad, historiker ved Falstadsenteret.

Jonas Bals, historiker og forfatter.

Joanna Rubin Dranger, forfatter.

Samtalen ledes av Jo Røed Skårderud, journalist i Klassekampen og programarbeider på Litteraturhuset i Trondheim.

Vel møtt!

Arrangør: Det jødiske samfunn i Trondheim, Jødisk museum Trondheim & Litteraturhuset i Trondheim.

Sted: Rådhussalen.

Foto: Josef Mendelsohn / Jødisk museum Trondheim

Om bildet: Bildet er tatt i Buchenwald fangeleir, 17. april 1945, etter leiren ble frigjort av amerikanerne. Mennene på bildet er fem norske jøder som overlevde Auschwitz, dødsmarsjen og oppholdet på Buchenwald. Fotografen er Josef Mendelsohn, som var Julius Paltiels fetter. Han hadde før krigen flyttet til USA. Under krigen vervet han seg i militæret, og ble med på frigjøringen av Buchenwald, der han tilfeldigvis møtte sin fetter fra Trondheim.

Fra venstre: Leo Eitinger, Pelle Hirsch, Samuel Steinman, Julius Paltiel og Assor Hirsch.

Kjøp biletter (litthustrd.hoopla.no)

Se mer fra Litteraturhuset i Trondheim